Optionele componentenModem


ELSA Microlink 56K6Met een modem kunt u telefonisch contact leggen met andere computers. Dit kan bijvoorbeeld met uw bank zijn om geldzaken te regelen of u kunt contact maken met het internet of met andere computergebruikers. Modems zijn er in hardware- en softwarematige uitvoeringen, het verschil is dat de softwarematige gebruik maakt van de processor en de andere niet.

 
ISDN


ISDN is een andere manier om een verbinding te maken met het telefoonnetwerk van de KPN. ISDN is ongeveer 2 keer zo snel als een modem, namelijk 64 tot 128Kb/s. ISDN is zeer geschikt voor internet, maar niet voor telebankieren daar de meeste betalingssoftware van de banken hier nog niet mee overweg kunnen.

Kabel/netwerkkaart


Internet wordt aangeboden per kabel of per ADSL. Er wordt dan of een kabelmodem of een ADSLmodem aangesloten in de meterkast en van daaruit gaat er een kabeltje naar je computer waarin een netwerkkaart geplaatst wordt. De snelheid van de internetverbinding is veel hoger dan per modem of ISDN. Met een netwerkkaart kun je verbinding maken met andere computers die ook zo'n kaart hebben, die dus in het netwerk zitten.

DVD-speler


CD-speler van de toekomst. De DVD heeft een capaciteit van maximaal 17Gb, veel meer dan een CD-Rom. De DVD speler wordt al genoemd als de opvolger van de videorecorder voor het afspelen van films. Dat geeft bijvoorbeeld mogelijkheden tot meertalige ondertiteling, films met verschillende camera- opstellingen of synchronisatie tot in 8 talen. Voor de PC zijn tot op heden voornamelijk videofilms op DVD uitgebracht. Een nadeel is dat de standaard nog niet "vast staat". Dat houdt in dat u nu een DVD-speler koopt die over anderhalf tot twee jaar de dan geldende DVD-schijven niet kan lezen. Verder kan een DVD-speler te langzaam zijn om 1 op 1 data CD's te kopiëren. Wilt u DVD-films bekijken op de computer, dan kijkt u of via de monitor of via een speciale videokaart met TV-uitgang.

DVD+CD-Writer/rewriter


Ideaal voor het zelf samenstellen van uw muziekcollectie of om bijvoorbeeld back-ups te maken. U kunt dus van uw favoriete cd's de mooiste nummers op één cd zetten. Omdat dit alles digitaal is, heeft u geen verlies zoals bijvoorbeeld met een taperecorder. Er zijn twee uitvoeringen. Een éénmalig te beschrijven CD-R/DVD-+R of een meerdere malen te beschrijven/wissen CD-RW/DVD-+RW. De capaciteit van een CD-R varieert van 650 tot 900 Mb wat overeenkomt met 74 tot 100 minuten muziek.

De capaciteit van een DVD-R varieert van 4,7Gb tot 8,4Gb.


Scanner


Canon Canoscan FB1210UEen scanner is een apparaat waarmee u foto's, afbeeldingen, voorwerpen, teksten en brieven kunt overbrengen naar uw computer. Deze zijn onder te verdelen in vaste glasplaat scanners of handscanners. De gangbare aansluiting gaat via USB-poort wat een zeer snelle verwerking garandeert. USB staat voor Universal Serial Bus. Een USB apparaat kan altijd aangesloten worden, ook als de computer al aanstaat. Kortom, geen ingewikkelde installatie maar inpluggen en werken.

Printer


Canon printerMet een printer kunt u afdrukken wat op de computer gemaakt is. Denk hierbij aan foto's, brieven, tekeningen, t-shirt, etiketten, enz. Er zijn twee verschillende systemen: Inktjet en laser. De inktjet is de meest gangbare omdat deze het goedkoopst is. Er zijn twee soorten inktjet, kleur of zwart. Tegenwoordig is alles kleur. Wat belangrijk is, is dat de printer losse inkttanks gebruikt voor zwart en de drie kleuren. Waarom?? Indien één kleur leeg, dan wordt die kleur vervangen en niet het hele blok!

  Foto-toestel


Canon fototoestelMet een digitaal foto-toestel kunt u foto's afdrukken op de computer die u daar voor gemaakt hebt. Denk hierbij aan vakantie foto's, brieven, werkstukken, trouwreportage's, enz. De camerawordt meestal aangesloten door middel van een usb-kabel. De foto's worden dan door de meegeleverde software eenvoudig op de computer opgeslagen zodat u deze kunt bewerken. Belangrijk is het aantal mega-pixels, dit wil zeggen de opname kwaliteit van de camera, een minimum voor goede foto's is 1.1miljoen pixels, verder is de kleur diepte ook heel belangrijk(rood gradaties in 8 of 256 stappen).