Standaardcomponenten

Computerbehuizing


Is de buitenkant van wat men ziet van het systeem. Varieert van functioneel grijs tot futuristisch vormgegeven.
Een paar belangrijke punten:

-

Uitbreidingspositie voor extra apparatuur minimaal 3

-

Geluidsarme ventilator

-

Zware voeding minimaal 300 Watt of meer

-

Is de behuizing makkelijk te demonteren?

En een leuk geheel....

 


Processor


De processor is het hart van uw computer. De snelheid wordt aangegeven in Megahertz. Hoe hoger dit getal, hoe sneller uw computer zal zijn. Met sneller bedoelen we: het vloeiender laten verlopen van de software die op de PC staat geïnstalleerd. Telkens zal er nieuwe software op de markt verschijnen waarbij steeds snellere processoren nodig zijn. Een snellere processor zal dus langer in staat zijn om (toekomstige) software te kunnen verwerken. Uiteraard moeten de overige componenten ook in evenwicht zijn anders heeft een snelle processor geen zin.

 

Intel's pentium processoren

·  Intel® Pentium®


Intel is al heel lang een gevestigde naam op de markt. Ze hebben twee soorten processoren voor thuis- en licht zakelijk gebruik, te weten de Pentium III en de Celeron A. Het verschil tussen deze twee is dat de Celeron A een uitgeklede versie is van de Pentium III en 4. Men zou het kunnen vergelijken met een auto met een dieselmotor of één met een turbodiesel intercooler motor. Voor spelletjes en licht internet gebruik is een Celeron A voldoende.

AMD Athlon, Thunderbird en Duron

·  AMD


De grote concurrent van Intel, nu terug van weggeweest. Zijn meestal iets goedkoper dan de Intel, zijn ook sneller in veel programma's.Zijn even goed qua betroubaarheid als Intel. Zij hebben ook een Celeron-type en een Pentium III-type, is op dit moment de Duron 64 + en de Athlon 64+. De type aanduiding is iets anders dan de Pentium, een 1700XP draait intern op een snelheid van 1477Mhz, ze hebben een grotere cache en zijn daardoor sneller.

 


Cooler


De huidige processoren moeten gekoeld worden vanwege de hoge snelheden die ze draaien. Wordt er niet gekoeld, dan branden ze door. Deze bestaat uit een koelprofiel met ventilator. Verder is er tegenwoordig ook een extra ventilator nodig om de geproduceerde warmte uit de behuizing af te voeren

 


Moederbord


Is de plattegrond waarop alle componenten worden aangesloten. Denk hierbij aan processor, geheugen, video- en geluidskaart. Er zijn veel verschillende leveranciers maar de chipset (meestal van Intel, AMD, VIA of ALI) bepalen de snelheid van het moederbord. Een nieuwe ontwikkeling is het samenvoegen van verschillende componenten op het moederbord, zoals video, geluid, LAN en modem. Dit heet "on board". Voordeel: het is goedkoper. Nadeel: later niet meer op te waarderen naar betere componenten. Een concessie wordt wel gedaan voor geluid.


Een moederboard ziet er soms zo uit

 


Videokaart


Matrox Millennium G450De videokaart zorgt ervoor dat de informatie die uw PC verwerkt zichtbaar wordt gemaakt op uw monitor. De nieuwste standaard is AGP, deze is er in verschillende snelheden van 2 of 4 en nu 8x. Dit in combinatie met 32 tot 256 Mb videogeheugen maakt het mogelijk om zelfs video op de computer te bekijken. Een grote speler is N-vidia met de G-Force serie, of Radeon.

Harddisk


De harde schijf is ingebouwd in de PC. Hierop staan alle gegevens die u wilt bewaren. Als u de PC uitzet, staan de gegevens nog op de harddisk. Tegenwoordig wordt de opslagcapaciteit van harddisken steeds groter, men meet de hoeveelheid in Gigabyte, ook wel afgekort met Gb. Een andere ontwikkeling is de snelheid waarmee de harde schijven draaien. Deze is van 5400 naar 7200 toeren verhoogd, daardoor wordt informatie nog sneller aangeleverd. Een andere ontwikkeling is de UDMA, dit houdt in dat de harde schijf rechtstreeks zijn informatie kan wegschrijven zonder tussenkomst van de processor. De nieuwste schijven worden via S-ATA interface aangestuurd. Standaard is op dit moment UDMA 133, maar ook een S-ATA is reeds verkrijgbaar. Verder worden de schijven steeds groter, normaal is een 40Gb maar 300Gb is ook mogelijk.

Intern werkgeheugen


Het geheugen van een computer wordt aangeduid met de term RAM, deze zijn in 100,133,333,400 Mhz te verkrijgen. Op dit moment is 256 of 512 Megabyte heel gangbaar, maar veel (gevorderde) gebruikers geven de voorkeur aan meer geheugen omdat de software dan beter en sneller werkt. Een logische stap zou dan 1024 Megabyte zijn. Als blijkt dat u meer geheugen nodig heeft dan kan op een later tijdstip altijd nog geheugen worden bijgeplaatst. Veder is de ontwikkeling dat elke processor zijn eigen soort geheugen nodig heeft. Een Pentium 3 een DIMM module van 133Mhz, een Pentium 4 een RIMM module van 800Mhz en een AMD Athlon een DDR module van 266 of 333Mhz of 400Mhz.

Geluidskaart


De meeste systemen worden tegenwoordig geleverd met een stereo geluidskaart. Deze geluidskaart zorgt er voor dat geluidseffecten van spelletjes en programma's en cd's die u op de computer afspeelt hoorbaar worden. Ook Windows heeft standaard een aantal geluiden ter ondersteuning ingebouwd. Uiteraard kunt u met uw geluidskaart geluiden opnemen en deze op de computer bewerken en later weer afspelen. Een gevestigde naam is Creative Labs Soundblaster. Deze leveren wij meestal als standaard. Vaak zit er op de huidige generatie moederborden een standaard geluidskaart die prima geschikt is voor muziek en internet, kan een Ali/Via of Creative geluids-chip zijn.

 

 

CD Rom speler


Met de CD-Rom speler leest u data (spelletjes en programma's)- en muziek cd's in op de computer. De meeste software wordt tegenwoordig geleverd op CD-Rom en niet meer op diskettes. Deze zijn te klein voor de huidige software. Een CD-Rom kan ongeveer evenveel data bevatten als 451 diskettes. Data is digitale informatie waar de computer iets mee kan doen. Een CD-Rom speler kunt u vergelijken met een harddisk, alleen kunt u de data erop niet veranderen, alleen lezen. De CD-Rom speler kunt u ook gebruiken als muziek CD speler. Dat wil zeggen dat u tijdens het werken op de computer een muziek CD kunt beluisteren. Het geluid wordt via de geluidskaart naar de speakers geleid.

 

Novita 17'' CRT

Novita 17'' LCD TFT

Monitor


Om te zien wat de computer doet heeft u uiteraard ook een monitor nodig. Onze standaard monitor heeft een beelddiagonaal van ongeveer 17 inch. Wat belangrijk is dat de verversingsfrequentie minimaal 72 keer per seconde is. Dit om een rustig en stilstaand beeld voor de ogen te creëren. Verder is de beeldpuntgrootte belangrijk. Deze moet minimaal 0,27 of kleiner zijn, de zogenaamde dot pich. Sommige gebruikers hebben liever een monitor met een groter beeld en kunnen dan naar een 19, 21 of 22 inch gaan. Nieuwe ontwikkelingen zijn platte beeldschermen de zogenaamde TFT-schermen. Deze zijn duurder dan de normale monitors maar hebben als voordeel dat ze heel plat zijn en dus minder ruimte in beslag nemen. Ze zijn que prestaties en kleur minstens even goed, plus ze hebben een absoluut stilstaand beeld.

 

 


Speakers


Het vermogen van computerspeakers wordt aangeduid met het zogenaamde PMPO vermogen. PMPO geeft de maximale output van de speaker aan, het piekvermogen. Een speakerset van 200 Watt PMPO zal in de meeste gevallen voldoende zijn om de geluiden weer te geven. Computerluidsprekers zijn niet te vergelijken met huiskamer luidsprekers. Het geluid zal altijd iets minder zijn, tenzij men hier voor een speciale oplossing kiest.


Toetsenbord en muis


Met deze twee componenten bedient u de computer. Ze zijn er in vele soorten en uitvoeringen. Voor het toetsenbord is het belangrijk dat de aanslag goed is en dat er een euroteken aanwezig is. Verder kunt u ze krijgen met handige hulptoetjes voor internet, CD-speler, e-mail, enz. Dit noemt men multimedia. Voor een muis is het belangrijk dat hij minimaal 2 toetsen heeft en als optie een wieltje waarmee u snel door teksten kunt bladeren. Dit noemt men een scroll- of wheelmuis. Deze kunnen op twee manier verbonden worden met de computer. Via een kabeltje of draadloos.